Online Dating Oplichters

Zeer actueel op dit moment, online oplichters worden steeds slimmer, internationaler, aannemelijker en succesvoller. En er zijn er steeds meer. Het motief blijft echter hetzelfde, geld. Uit een recent groot onderzoek van een Britse bank (die naar verluidt opgelichte klanten heeft terugbetaald) blijkt dat oplichters met steeds plausibelere verhalen komen waarom ze snel geld nodig hebben. De dagen dat een Nigeriaanse ex-bankmanager met een slecht geformuleerde e-mail via een onbetrouwbaar IP-adres, om 5 miljoen dollar vraagt om 250 miljoen dollar vrij te spelen, liggen blijkbaar achter ons. (Maar laten we niet vergeten dat zelfs dit af en toe werkte!)

Nu is het een soldaat die vastzit in een oorlogsgebied en geld nodig heeft om voor Kerstmis thuis te komen, een zwendel met intieme activiteiten waarbij de oplichter dicht bij het slachtoffer komt, haar overhaalt zich uit te kleden en haar dan bedreigt met de opnames, een arts die in een internationale organisatie werkt, het is geloofwaardig en oplichters zijn overtuigend.

Stalkerware, software waarmee iemand het apparaat van een ander kan afluisteren zonder diens medeweten, is in opmars. Er is zwendel met codeverificatie, zwendel met erfenissen, zwendel met malware, zwendel met foto's - als de zwendel bestaat, is hij er en wordt hij toegepast. En de oplichters zijn geduldig - de oplichtingsverhalen kunnen jaren duren voordat de steek wordt uitgevoerd.

Volgens de FTC Federal Trade Commission werden in de VS in 2020 25.000 romantische oplichtingen gemeld en verloren de slachtoffers ongeveer 304 miljoen dollar. En dat zijn alleen de zwendels die werden gemeld, veel mensen zijn te beschaamd of bang om het aan te geven. Romantische zwendel was de op een na hoogste internetcriminaliteit van 2020.

Slachtoffers zijn meestal vrouwen van middelbare leeftijd (55-64) en dating/sociale mediasites zijn de favoriete fora.  Waarschuwingssignalen zijn onder meer: -

Je match belijdt al vroeg liefde, wil je ontmoeten maar er komt altijd iets tussen, probeert vertrouwen te winnen, vraagt om persoonlijke informatie, biedt wat glimmend aas - bijvoorbeeld Tesla-aandelen tegen 50% onder de boekwaarde, een loterijwinst - en laat je dan geld sturen, vermijdt videochat maar het grote rode knipperlicht is wanneer ze om hulp vragen bij financiële transacties of om geld vragen. En kijk uit voor schokkende tactieken "als u dit nu niet oplost, kunt u uw pensioen/huis verliezen" die angst, woede of opwinding creëren. Dezelfde zwendel kan via sms of e-mail binnenkomen, dus controleer en verifieer alles wat er verkeerd uitziet. De oplichter kan u dan doorverwijzen naar een fraudesite die uw wachtwoord afroomt of er zelf om vragen.

Als u eenmaal weet waar u op moet letten, is het herkennen van een oplichter vrij eenvoudig. Eenvoudige manieren om uzelf te beschermen zijn -

Evalueer uw online aanwezigheid, maak vroegtijdig een videochat, benader online relaties langzaam, besteed hulpvragen uit en ga zelf op onderzoek uit. Stuur GEEN compromitterende foto's, geef geen persoonlijke informatie prijs, betaal niemand die je nog niet hebt ontmoet en neem wat ze zeggen niet als waarheid aan. Een algemene vuistregel is echter dat het allemaal om geld draait - als het gesprek over geld gaat, sluit het gesprek en meld het.