Vergeet alle apps, kies voor een persoonlijke aanpak

Datingapps hebben hun voor- en hun tegenstanders. Ze halen gepersonaliseerd datingadvies uit de taboesfeer, maar tegelijk maken ze van het hele proces een algoritmisch kansspel. Bieden ze wel echt de beste oplossing?

Online dating is niet langer iets waar we ons ongemakkelijk bij voelen. De talloze datingapps hebben het taboe doorbroken en geven het idee dat liefde vinden slechts een kwestie is van genoeg profielen te bekijken. Het lijkt voor velen een aanlokkelijk idee, maar in de praktijk heeft niet iedereen de tijd en de energie om zich door talloze algoritmes te worstelen die niet alleen allesbehalve transparant zijn, maar eveneens het menselijke aspect buiten beschouwing laten en alle discretie wegnemen.

De overvloed aan keuze die datingapps lijken te bieden, beloven een gezwinde start voor een nieuw liefdesleven. Wetenschappelijk onderzoek toonde echter al meermaals aan dat net het omgekeerde waar is. Het is een vreemde paradox: een weelde aan opties maakt het veel moeilijker om de juiste keuze te maken. De persoonlijkheid van een mogelijke partner – uitermate belangrijk in de zoektocht naar een goede match – verdwijnt naar de achtergrond, verdrongen door cijfermatig giswerk. Keuze is belangrijk in het leven, maar te veel opties leiden naar een gevoel van verlamming en besluiteloosheid.

Voor iemand met een druk professioneel leven, vele meetings en veel verantwoordelijkheid vormen te veel datingprofielen bovendien een logistiek probleem: ze nemen de tijd en aandacht weg van de zaken die er echt toe doen. En daar bewijst een ervaren en competente private matchmaker net zijn waarde: begeleiding doorheen de verschillende fases van een relatie, van bij het begin van de zoektocht tot een stabiele relatie.

Berkeley International zorgt voor een persoonlijke, discrete benadering waarbij de tijd wordt genomen om mensen te leren kennen. Persoonlijkheden worden in kaart gebracht en aan elkaar gelinkt, op basis van zowel de ervaring van een private matchmaker als een individuele werkwijze per persoon. Deze aanpak zorgt ervoor dat iemand zelf niet de tijd en moeite moet nemen om algoritmes te doorprikken, en integendeel van bij het begin uitkomt bij mensen die op dezelfde golflengte zitten en dezelfde wensen delen. Want wat je ziet, is niet altijd zomaar wat je krijgt.