"Mannen hebben een voorkeur voor intelligente vrouwen maar gaan er geen liefdesrelatie mee aan"

Onderzoekers van de universiteiten van Buffalo, California en Texas publiceerden een studie die aantoont dat mannen de voorkeur geven aan slimme vrouwen, maar dat ze nog steeds niet gemakkelijk beschouwd worden als date material. http://psp.sagepub.com/content/41/11/1459.abstractWat zoeken mannen dan wel?De Personal Matchmakers van Berkeley International zetten hieronder uiteen waarom intelligente vrouwen dikwijls alleen blijven. De plaats van de vrouw in de maatschappij is veranderd.

 • De afgelopen eeuw is de machtsverhouding tussen de mannen en de vrouwen drastisch gewijzigd. De vrouwen zijn vaker hoger opgeleid, hebben bloeiende carrières, ze hebben een sterker ontwikkeld ratio en ego en ze grijpen opportuniteiten met vaak internationale carrieres als gevolg. Ze zijn financieel onafhankelijk en hebben een grote vorm van zelfleiderschap
 • De vrouw is door de jaren heen geëvolueerd naar een sterke en rationele vrouw, van zelfleiderschap naar leiderschap, van zachtheid naar intelligentie en persoonlijkheid.

 • Desondanks keren we in ons waardenpatroon toch onbewust nog vaak terug naar het conservatieve patroon waar de vrouw vrouw is en de man de kostwinner. De realiteit stemt hier echter niet mee overeen.
 • Meer en meer vrouwen volgen hogere studies. Ze doen een buitenlandse ervaring op tijdens hun studies (Erasmus) en blijven daar dan vaak nog enkele jaren hangen (stagecontracten of 1e jobs). De dag waarop ze terugkeren, zitten ze volop in hun professionele carrière; ze zijn ambitieus, willen hogerop, en focussen zich daar voor 100% op.

 • De sociale kring veranderd vaak tussen het moment dat vrouwen vertrekken en terugkeren. Veel van hun vrienden zitten in een relatie en hebben soms al kinderen waardoor de leefwerelden te verschillend worden om nog raakvlakken te vinden. Hierdoor gaan ze zich verder van hun vriendenkring distantiëren – en nog meer focussen op het werk. Een vicieuze cirkel.

 • Niet alleen de buitenlandse ervaring, ook het feit dat het gewoon moeilijker is iemand tegen te komen eenmaal we professioneel actief zijn, speelt een rol. Werk en privé houden we allemaal graag gescheiden – maar als we lange werkdagen hebben, dan ontbreekt de tijd/de energie om ’s avonds nog andere zaken te doen..

De vrouw zelf is veranderd

 • Het perfectionisme dat vaker voorkomt bij vrouwen, helpt de vrouw niet altijd. vrouwen hebben gestudeerd en willen hogerop, ze geven alles om de kansen die zich aanbieden, te benutten.
 • Vrouwen zoeken de perfectie op elk vlak, brengen hun vrije uren door in de gym en zijn veeleisend naar zichzelf toe.
 • Vrouwen willen alles onder controle hebben. Ze leggen de nadruk op zelfstandigheid, autonomie, “ik kan het alleen”. Ze zijn direct in hun communicatie en stralen soms mannelijk ondernemerschap uit.

 • Vrouwen zijn rationeler en soms zelfs materialistischer geworden. Hun balans tussen emo en ratio is soms ver te zoeken.

Verwachtingspatroon van de vrouwen

 • Veel vrouwen hebben op professioneel vlak veel bereikt en gaan ook privé veel verwachten. Omdat ze succesvol zijn professioneel trekken ze dit ook door naar het privéleven.
 • Vrouwen maken keuzes die een relatie minder gemakkelijk maken (ze werken veel en hard, hebben buitenlandse projecten en tijdvretende hobbies,...). Ze leggen de lat voor zichzelf en voor anderen erg hoog.

 • Een kinderwens wordt vaak uitgesteld.

En wat zoekt een man in een partner?

 • Een man is visueel; hij is op zoek naar een vrouwelijke vrouw met een gezonde dosis humor en zelfleiderschap. Een vrouw met een goed gebalanceerde emotionele intelligentie, vrouwelijkheid, zachtheid, die zorg draagt voor zichzelf en anderen en die beschikbaar is. Ze zoeken naar een gevoel van thuiskomen. De sterke vrouw naast de sterke man.

Voor veel mannen is het werk, hun visibiliteit en aanzien en hun macht het DNA van hun identiteit. En wat zoeken intelligente vrouwen?

 • Hoogopgeleide vrouwen zoeken een sparring partner, op elk niveau.

IQ/EQ, ondernemerschap in balans.

 • Ze willen opkijken naar de man (gedrevenheid, ondernemerschap) en verwachten dat hij dat ook doet.
 • Anderzijds wil de vrouw ook vrouw zijn. Ze zoeken dan ook een sterke man naar wie ze kunnen opkijken, waarop ze fier kunnen zijn; een man die hen de mogelijkheid biedt “vrouw” te worden.

Vrouwen willen echter niet in de schaduw staan, ze willen naast de man staan – een sparring partner, met wie ze zaken kunnen bespreken. Samen projecten hebben en beleven, samen genieten van kleine dingen. En tenslotte is ook humor zeer belangrijk. Conclusie: een onevenwicht mannen/vrouwen op de datingmarkt.Annemieke Dubois, Genevieve Heintz en Martien Van Berckelaer zijn de eigenaars en Personal Matchmakers van het relatiebureau Berkeley International Belgium. Hun jarenlange ervaring in Human Resources en coaching maken van hun de perfecte matchmaker.Berkeley International biedt een kwaliteitsvolle service voor succesvolle singles op zoek naar hun geschikte levenspartner.Discretie, advies op maat en bovenal een warme en zeer menselijke aanpak zijn voor Berkeley een topprioriteit!www.berkeley-international.bebelgium@berkeley-international.com