Help De Liefde.

Het exclusieve relatiebureau Berkeley International werd vijftien jaar geleden door Mairead Molloy opgericht. De jongere vestiging in Brussel mag als de meest exclusieve matchmaker van ons land worden beschouwd. Wij probeerden het uit. Gezien het prijzige lidmaatschap waren de verwachtingen hooggespannen.

Beeld je in: je bent bijna twee decennia lang onderweg met dezelfde levenspartner, je hebt samen hard gewerkt om met succes iets op te bouwen en dan beslist hij op een dag om het roer van zijn leven volledig om te gooien. Daar sta je dan. Met een rugzak aan levenservaringen maar wel volslagen onervaren op het vlak van dating. Het overkwam ons. Wegens een drukke carrière schakelden we Berkeley International (de franchise in Brussel) in om voor ons de ideale partner te vinden.

GEEN LEUGENS, GEEN GARANTIES

Controversiële tv-programma's als Blind getrouwd op VTM en de Deense basisformat Getrouwd op het eerste gezicht winden er geen doekjes om. Liefde gaat ook gepaard met wetenschap. Wie dus gewillige kandidaten in een deskundig beheerde database stopt en veel ervaring heeft in matchen, die kan het ideale koppel samenstellen.

We bellen naar Berkeley International Belgium in Brussel. Aan de andere kant van de lijn probeert een Private Matchmaker van Berkeley International, vriendelijk maar kordaat af te toetsen wat onze motivatie is, of we echt op zoek zijn naar een levenspartner, of we ons wel met de juiste intenties aanbieden. Een vermogende nieuwe partner lokt natuurlijk veel mensen aan, mensen van allerlei slag.

"Wie denkt dat ons bureau een levenspartner vindt die zijn levensstandaard kan verhogen, die maakt zich illusies. Als we voelen dat de levensstandaard van een kandidaat-lid niet past bij onze leden, zal het nooit tot een introductie komen. Ook als we merken dat iemand tijdens de intakegesprekken de waarheid verdraait, weigeren we een lidmaatschap.

Onze leden zijn bedrijfsleiders, managers uit het hoger en middenkader, vrije beroepen,... Mensen die de zoektocht naar echte liefde zeer serieus nemen. Het is dan ook zeer belangrijk om correct en ethisch te werken. Met de juiste waarden. Voelen we iemand niet zo aan, dan gaan we met die persoon niet in zee. Onze leden staan allemaal op een gelijkaardige manier in het leven. Ze hebben hard gewerkt en willen dat graag verder blijven doen maar op een moment vinden ze het moeilijk om hun sociaal netwerk weer wat breder te trekken en blijven ze in hetzelfde kringetje van vrienden draaien.

Wij zorgen ervoor dat ze nieuwe gelijkgestemde mensen ontmoeten. Als de ware daar dan tussen zit, zoveel te beter. Maar we zijn geen Cupido. We zorgen voor heel veel weloverwogen introducties met het oog op de perfecte match, maar we geven geen garanties."

PRINSEN OP WITTE PAARDEN

Onze intenties blijken eerbaar. Een week later zitten we in de kantoren van de Berkeley International-zetel op de Louizalaan. Dit keer polsen ze naar de manier waarop we in het leven staan en naar onze verwachtingen. Hoelang we met onze vorige partner waren, wat ons aantrok in hem, wat we belangrijk vonden in die relatie, waarom we denken dat het misgelopen is. Vervolgens komt een fijner vragengedeelte. Hoe zien we onze nieuwe partner? Wat vinden we belangrijk voor die nieuwe relatie? Wat willen we zeker niet? Hebben we een kinderwens en moet die nieuwe partner bepaalde fysieke kenmerken hebben?

We voelen dat onze Private Matchmaker met de vele vragen die ze gedurende een tweetal uur stelt, een beeld van ons boetseert. Een aanvoelen dat tien dagen later wordt bevestigd via een mail met in enkele lijnen ons profiel. We mogen het nalezen en bewerken, want het is dit profiel dat Berkeley International aan kandidaat-matches zal bezorgen. We herkennen onszelf zeer goed in de beschrijving, veel bewerking behoeft ze niet.

Nog eens drie weken later krijgen we een telefoontje. Berkeley heeft, in diverse regio's van Vlaanderen, drie potentiële matches voor ons gevonden. Laten we om privacyredenen de namen Bert, Kris en Jo voor hen verzinnen. Bert is ingenieur en 50. Een profiel dat we helemaal niet aanvoelen. Kris en Jo vinden we wel kandidaten voor een gesprek. Hoewel we ons bij de kunstminnende, rondreizende vastgoedmanager Kris afvragen of hij geen donjuan is die we nooit voor ons alleen zouden hebben. Dan blijft er Jo. Aan de basis een leraar die al snel uitgroeide tot ondernemer en tv-bons. Of Jo ook daadwerkelijk de spreekwoordelijke prins op het witte paard blijft, daar is het nu - vier maanden na ons eerste contact met Berkeley - nog veel te vroeg voor.

HET LEVEN IS VOL VERRASSINGEN

Drie dingen hebben we geleerd uit onze ervaringen. Wie een match onder de kerktoren zoekt, is bij Berkeley aan het verkeerde adres. Ga nooit af op een eerste indruk. En wie een goeie match wil, gaat het best niet over één nacht ijs.

Berkeley bevestigt onze bevindingen. "Onze mooiste verhalen gaan over leden die vooraf zelf dachten dat we ze niet zouden kunnen koppelen. Ik herinner me nog een van onze eerste leden, een 35-jarige vrouw die zwanger wilde worden. Ze was een professionele topper, heel verstandig, groot en mooi,... Kortom, ze had alles om te pleasen. Tijdens de gesprekken vermeldde ze dat haar moeder - begin zestig - ook alleen was. Geen sinecure, 50+-vrouwen vormen de moeilijkst koppelbare groep. Twee jaar later is de mama via ons hertrouwd en heeft de dochter, die in de makkelijkste doelgroep zit, de ware nog niet gevonden. Zo zie je maar, het leven zit vol verrassingen. Ook in de liefde."

TEKST ANJA VAN DER BORGHT