Bruzz: Berkeley is cupido voor de upper class

Myriam Dassonville is private matchmaker, koppelaarster voor de rijken, zo u wil. Ze begeleidt vermogende singles op een heel persoonlijke en intensieve manier bij hun zoektocht naar een liefdespartner voor het leven. “Ik voel me een tegengewicht voor het onlinegebeuren.”

Dassonville ontvangt me in een prestigieus kantoor aan de Louizalaan. De vergaderzaal oogt chic, met witte muren en een grote witte tafel die opgevrolijkt wordt met een geraffineerd boeketje bloemen. Zelf ziet ze er, in haar witte blouse, zeer vrouwelijk en stijlvol uit. Dassonville, van opleiding economiste, werkte bijna twintig jaar als communicatieverantwoordelijke voor Kinepolis. Op een gegeven moment wilde ze iets anders, een job die meer zin gaf, een baan met meer maatschappelijke relevantie. Tijdens een cocktailfeestje raakte ze in gesprek met de twee dames die de Belgische afdeling van het Britse Berkeley International runden, een exclusief relatiebureau. “Ze waren net op zoek naar een overnemer,” vertelt Dassonville.

Een oud plan schoot haar te binnen. “Als studente had ik een vriendin van wie de vader overleed. Haar moeder vond een nieuwe partner via een huwelijksbureau, zoals dat toen nog genoemd werd. Het fascineerde ons geweldig en we spraken af dat we zelf zo’n bureau zouden beginnen als we geen werk vonden. Maar we vonden werk.”Inmiddels leidt ze Berkeley België bijna twee jaar. “Ja, ik ben nu koppelaarster, een heel oud beroep, zeer mooi en zingevend.”

HOE GAAT U TE WERK?

Myriam Dassonville: Ik help mensen een duurzame relatie te vinden. Om te beginnen is het dan zaak de persoon in kwestie zo goed mogelijk te leren kennen. Eerst is er een telefoongesprek, waarin we onze manier van werken en voorwaarden duidelijk uitleggen. Daarna hebben we een vrijblijvend gesprek, liefst bij de persoon thuis. Dat gesprek neemt een kleine halve dag in beslag en bestrijkt zowat alle domeinen van het leven: jeugd, opvoeding, studententijd, waarden, interesses, hobby’s, het relationele parcours, ja, ook de zaken die misgegaan zijn.

WEIGERT U WELEENS MENSEN?

Dassonville: Dat gebeurt een enkele keer. Soms word ik gecontacteerd door ouders. “Mijn kind is dertig en nog niet gesetteld.” Daar ga ik natuurlijk niet op in, behalve als die zoon of dochter akkoord gaat en gemotiveerd is.

Ik wil alleen in zee gaan met mensen voor wie ik echt iets denk te kunnen betekenen, liefst binnen het jaar. Anders laten we hen geen contract tekenen, dat zou niet ethisch zijn. Soms blijkt uit het gesprek dat iemand emotioneel niet klaar is voor een nieuwe relatie omdat hij of zij nog te veel vasthangt aan zijn of haar ex. Dat zeg ik dan.Voorts moet ik ook het gevoel hebben dat die persoon behoort tot de groep die ik wil en kan bedienen. Soms blijkt al na het eerste telefoongesprek dat er geen vruchtbare samenwerking mogelijk is vanwege onze tarieven.

WAT KOST EEN PRIVATE MATCHMAKER DAN?

Dassonville: We werken met een lidmaatschap. Een jaar begeleiding kost een kleine tienduizend euro. Dat is niet gering, maar onze begeleiding is heel intensief en persoonlijk. Vergelijk het met een private bank of een private coach. Wij voelen ons een jaar lang verantwoordelijk voor het liefdes­leven van die persoon. Wij zijn een soort van vertrouwensfiguur. Alle leden hebben mijn persoonlijk gsm-nummer.

Je kan het zien als een investering. Mensen investeren in een huis, in een boot, waarom dan niet in de liefde? Een fijne partner is misschien wel het dierbaarste wat een mens kan hebben. Ook toont het hoge bedrag de motivatie en fungeert dat voor ons als filter.

U MIKT OP EEN SELECT EN VERMOGEND PUBLIEK?

Dassonville: Ik werk inderdaad met een high-endpubliek, mensen die maatschappelijk succesvol zijn, die een bepaalde status hebben, professioneel, financieel of artistiek. Het gaat om ondernemers en managers, vrije beroepen als artsen en advocaten, maar ook om politici, BV’s en kunstenaars.Die mensen willen niet omwille van hun status gekozen worden, terwijl ze anderzijds wel graag binnen hun leefwereld en levensstandaard willen blijven.

WAAROM KLOPPEN DIE MENSEN BIJ U AAN?

Dassonville: Sommige van onze leden lopen erg in de kijker. Een politicus of topadvocaat kan zich niet permitteren om met zijn foto online te gaan staan of in bars of op fuiven rond te hangen. Bij ons staan discretie en vertrouwelijkheid voorop.Een tweede groep heeft een erg druk professioneel leven, met veel reizen. Ze hebben niet de tijd om zelf de naald in de hooiberg te zoeken en besteden de preselectie uit aan ons.

En dan zijn er de mensen die het online daten beu zijn. Ze hebben twee, drie jaar lang hun liefdesgeluk via apps en websites gezocht, op die manier misschien een paar kleine relaties gehad, maar beseffen op een gegeven moment dat ze die ene levenspartner nog altijd niet gevonden hebben. Dan bellen ze ons.

ALS JE GEEN TIJD HEBT OM ZELF EEN RELATIE TE ZOEKEN, HEB JE DAN WEL TIJD VOOR EEN RELATIE?

Dassonville: Wij geven de mensen natuurlijk de boodschap dat ze een zekere beschikbaarheid moeten creëren. Anderzijds zijn we soepel: als een ondernemer midden in een overname zit, kan het contract met ons een tijd on hold gezet worden.Mijn ervaring is dat als mensen elkaar vinden, ze tijd maken voor elkaar. Als er geen vonk is, is het veel moeilijker om tijd vrij te maken.

NA HET GESPREK GAAT U OP ZOEK NAAR EEN MATCH. HOE PAKT U DAT AAN?

Dassonville: Bij ons geen algoritmen. Wij gaan op zoek binnen ons bestand. Dat bestaat uit 850 leden. De jongste is een meisje van 25, de oudste een heer van 73. Maar we kunnen ook over de landsgrenzen kijken. Internationaal telt Berkeley 7.000 leden.We zoeken niet extern, maar blijven binnen het lidmaatschap waar iedereen door dezelfde filter is gegaan en dus ook een bepaalde financiële status geniet. Vervolgens maken we een shortlist, gebaseerd op vier aspecten: wie is hij en wat zoekt hij, wie is zij en wat zoekt zij. Het is niet nodig dat man en vrouw precies dezelfde interesses hebben, maar het is wel belangrijk dat ze dezelfde waarden delen.

ZIJN DE KLANTEN VEELEISEND?

Dassonville: Toch wel. De wensenlijstjes zijn soms complex, af en toe ook onredelijk, met twintig punten of meer: blond, minstens 1m80 en ga zo maar door. Wij werken echter niet op voorschrift. Ik zal dan proberen de blik van die persoon te verruimen.

HEBBEN VROUWEN DOORGAANS ANDERE DESIDERATA DAN MANNEN?

Dassonville: Mannen zijn iets fysieker georiënteerd, meer op het uiterlijk. Een vrouw zoekt vooral charisma en persoonlijkheid.

WIE DOEN HET VAAKST EEN BEROEP OP BERKELEY, VROUWEN OF MANNEN?

Dassonville: Ons bestand bestaat uit zestig procent dames en veertig procent heren. Dat is redelijk evenwichtig. Bij de ouderen, vanaf 55 jaar, is er wel een tekort aan heren. We hebben op zich voldoende mannen tussen de vijftig en zestig, maar die kiezen doorgaans voor jongere dames. En we hebben weinig heren van 60-plus. Dat is een generatie die heel mannelijk en stoer opgevoed is. Ze huilen niet en willen geen hulp in de liefde.Het gevolg is wel dat dames van boven de 55 op een wachtlijst komen. We kunnen hen niet zomaar aannemen. De kans dat we hen kunnen helpen is te klein.

HOE VERLOOPT DE EERSTE ONTMOETING?

Dassonville: Het is een semi-blind date. De partners in spe kennen op voorhand alleen elkaars voornaam, leeftijd en beroepsgroep. Maar ze zijn niet googlebaar. We geven geen familienaam en geen foto. Dat heeft met de privacy te maken, sommige leden zijn publieke figuren. Bovendien vinden we dat ze de meest persoonlijke aspecten zelf moeten vertellen.

WAT IS DE BESTE PLEK VOOR EEN EERSTE DATE?

Dassonville: We geven de raad om als eerste afspraak voor een dinner date te gaan. Een etentje met verschillende gangen in een niet te druk restaurant zodat men helemaal gefocust kan zijn op de ander. Snel een koffietje drinken, zoals bij online dating, vinden wij te beperkt.

GEEFT U TIPS MEE VOOR DIE EERSTE AFSPRAAK?

Dassonville: Zeker, maar niet iedereen wil betutteld worden. Ik probeer hen vooraf wel op hun gemak te stellen. En als ik weet dat een man heel erg veel belang hecht aan vrouwelijkheid, dan zeg ik soms tegen de dame: trek je mooiste jurkje aan. Afspraak is ook dat de heer betaalt voor de eerste date.

WAT IS HET SLAAGPERCENTAGE?

Dassonville: Zeventig procent binnen het jaar. Wij spreken van een succes als twee mensen minstens zes maanden samen zijn. Sommigen trouwen uiteindelijk en er zijn ook al verschillende Berkeley-kindjes.

WAARIN VERSCHILT UW AANPAK VAN ONLINE DATING?

Dassonville: Ik wil de datingapps niet afbreken, maar bij ons heb je meer kans op duurzame liefde. Alles verloopt ook eenvoudiger dan in de complexe wereld van het online daten. Om daar de ware te vinden, moet je eerst een enorme massa aan kandidaten doorploegen, met alle ontgoochelingen van dien. Wij doen de preselectie en pakken dat heel serieus aan. Onze leden weten: er is over mij nagedacht. Als ze iemand ontmoeten, gaat het er nog alleen om of er een klik is tussen de twee. De rest hebben wij allemaal al gescreend. Online gebeurt het ook vaak dat mensen tegelijkertijd met verschillende partners daten. Dan kan je de indruk hebben dat je een geweldige avond hebt gehad en plots laat die ander niets meer van zich horen. Wij werken serieel, geen parallelle ontmoetingen dus. We kiezen exclusieve partners. Dat geeft onze leden een gerust gevoel. Achteraf kunnen ze bij mij ook terecht voor een uitgebreide feedback. Hoe is de date verlopen? Wat vond je ervan? Ik voel me een tegengewicht voor het hele onlinegebeuren.

WAT MET DE MENSEN DIE OOK WEL EEN PERSOONLIJKE MATCHMAKER ZOUDEN WILLEN, MAAR HET NIET KUNNEN BETALEN OF NIET DE JUISTE STATUS HEBBEN?

Dassonville: Wij werken inderdaad met een exclusief publiek, maar we zijn natuurlijk niet het enige kanaal om een partner te vinden. Er zijn ook relatieagentschappen met een breder publiek en andere tarieven.In elk geval is het belangrijk dat je niet bij de pakken blijft neerzitten. Je moet je relationele leven in handen nemen en er een levensproject van maken. Wacht niet op Godot, want stel dat hij niet komt. Wees ook niet te romantisch. Spontane ontmoetingen zijn heel romantisch, maar ze geven niet altijd de garantie op een duurzaam verhaal.