Is jouw date een blijver?

Een blijver is in de eerste plaats eerlijk. Voordat koppels elkaar zelfs maar ontmoeten is vaak de date al gedoemd te mislukken, omdat te veel singles de perfecte gefotoshopte versie van zichzelf tonen. De dating markt staat nog steeds vol singles die airbrushen, filteren en fotoshoppen, wat enkel leidt tot eindeloze teleurstelling. Eerste indrukken zijn van vitaal belang in elke tak van het leven, maar vooral op eerste dates. Wanneer de realiteit niet overeenkomt met de verwachting en leidt tot onaangename verrassingen, is die eerste persoonlijke ontmoeting gedoemd.

Dus, je hebt wat achtergrondinformatie uitgewisseld en misschien een paar keer persoonlijk contact gemaakt, je hebt een oprechte versie van jezelf gepresenteerd en de verwachtingen vanaf dag 1 in goede banen geleid.  Of je hem/haar nu ontmoet op het werk, op een feestje of online, waar dan ook - er zijn tekenen waar je op moet letten om te weten of die eerste fysieke date kan uitgroeien tot een betekenisvolle relatie in plaats van een snel uitgedoofde vonk.

Eerst en vooral moet je verder geraken dan de 7-secondenregel. Het is algemeen aanvaard dat werkgevers binnen de eerste 7 seconden van de kennismaking met een potentiële werknemer, beslissen of je geschikt bent voor de baan. Iedereen die wel eens op een speeddate avond is geweest kent de kracht van deze regel. Zodra je tegenover iemand zit, neem je onbewust beslissingen. OK, het zijn niet altijd de juiste beslissingen, maar je neemt ze toch en dat zorgt soms voor een slechte start. Tekenend voor de eerste ontmoeting zijn oogcontact, een stevige handdruk of zelfverzekerde begroeting, een glimlach, een verzorgd voorkomen en duidelijk spreken. En hoewel een eerste afspraakje geen sollicitatiegesprek is, gelden dezelfde principes. Wie een begroeting mompelt of niet let op hoe hij eruit ziet, kan zichzelf een kans ontnemen om iemand te vinden. Het kan zijn dat je misschien verlegen en nerveus bent, (niets mis mee zolang het vertederend is in plaats van afstotend) dus een beetje oogcontact en zorg voor je uiterlijk zal de moeite meer dan lonen.  

Eerste indrukken achter de rug. De date ligt vast, en jullie zijn blij en kletsen wat. Op dit punt zijn de meeste onderzoeken het erover eens dat de tekenen die mensen (al dan niet onbewust) zoeken in een “Blijver”, de volgende zijn: ze luisteren (in plaats van te wachten om te praten), ze hebben een positieve mentale instelling, ze kunnen je aan het lachen maken (de steunpilaar van elke langdurige succesvolle relatie), ze zijn beleefd en hoffelijk (wie onbeleefd of afwijzend doet tegen obers enz. is meteen een rode vlag), ze zijn oprecht in hun interesse (niet alleen maar een reeks vragen stellen, wat veel gebeurt), en (een zeer hoog percentage verknalt het door dit te doen) ze praten niet over hun ex. Als ze een beetje nerveus zijn, betekent dat dat ze geïnteresseerd zijn (vooral naarmate de date vordert) en als het gesprek gewoon op gang komt, ziet het er goed uit - jullie hebben dingen gemeen. Oh, en hoe het ook gaat, hij/zij kan een blijvertje zijn, zelfs als het niet perfect gaat.

Laat dus de rekening jullie toekomst niet verpesten. Een idee is misschien om ze al rekwisiet te gebruiken?  De vuistregel is dat de man betaalt, tenzij je anders bent overeengekomen, maar de kans is groot dat een Blijver-mannetje zachtjes zal aandringen en een Blijver-vrouwtje erop zal staan om te delen (en haar creditcard tevoorschijn zal halen, dit is niet alleen maar aanstellerij).

Soms weten we gewoon dat de ander een blijver is, ook zonder de analyses. De date was makkelijk. De conversatie ging vlot. Je spiegelt elkaar. Je hebt gelachen. Heel af en toe hebben we het geluk om deze magie te vinden, maar vaak is dergelijke magie het gevolg van groot onderzoek met de steun van experts en niet zomaar een lotje in de loterij.