Liefde in tijden van Erasmus.

Liefde in tijden van Erasmus.

Klinkende wijnglazen. Fladderende buikvlinders. Eindeloze strandwandelingen. De zomer doet verlangen naar romantiek pur sang. Helaas ligt een relatie niet altijd binnen handbereik voor Erasmusstudenten die hun eerste werkervaring opdoen in het buitenland. “De Erasmusgeneratie vindt steeds moeilijker een lief”, berichten Annemieke Dubois en Geneviève Heintz van high end Matchmaking kantoor Berkeley International.

Het academiejaar loopt op z’n eind en duizenden Belgische jongeren keren terug na een Erasmusjaar, uit alle uithoeken van de wereld. Meer nog, sommigen slaan hun vleugels met alle plezier nóg enkele jaren uit. Zij doen een eerste werkervaring op en breien zo een vervolg aan het buitenlands avontuur. Een beslissing waar zij professioneel de vruchten van plukken, alleen wacht hen bij de terugkeer naar België vaak een onaangename verrassing.

Een gepast lief vinden blijkt namelijk helemaal geen evidentie. Vroegere vrienden stichtten inmiddels een gezin. Potentiële partners uit hun kenniskring zijn bezet. Bovendien zijn gelijkgestemde leeftijdsgenoten met dezelfde kosmopolitische kijk op de wereld uiterst dun gezaaid. Werken in het buitenland is levensveranderend, ook op persoonlijk vlak. Hun perceptie op de zaken is in sterke mate geëvolueerd. Gevolg? België heeft z’n thuisgevoel verloren.

Berkeley International Belgium ziet steeds meer jonge dertigers die de stap naar matchmaking zetten, nadat ze er een mooie internationale carrière hebben opzitten. Een opmars die overeenstemt met de Erasmus Impact Studie-cijfers van de Europese Commissie. Zo worstelt maar liefst drie vierde van de studenten na de terugkomst met de zoektocht naar liefde. 33 procent van de Erasmusalumni heeft een partner met een andere nationaliteit. Het komt dus niet als een verrassing dat 27 procent hun lief in het buitenland ontmoet. En net zoals trekvogels de weg vinden naar hun warme nest in ons land, geeft Berkeley graag lovebirds in spe een duwtje in de rug.