De voor- en nadelen van lange-afstandsrelaties

DE VOOR- EN NADELEN VAN LANGE-AFSTANDSRELATIES

Admiraal Horatio Nelson en Emma Hamilton,  David en Victoria Beckham, Napoleon en Joséphine… Beroemde koppels die buiten hun faam nog een gemeenschappelijk kenmerk delen: liefde op afstand. Ondanks de toegang tot grensoverschrijdende social media, Skype, Messenger en vlot (inter)nationaal transport, draagt het fenomeen nog altijd een aura van bovenmenselijke inspanning en intens gemis.

Recente studies hebben aangetoond dat LDR’s (long-distance relationships) zeer bevredigend en stabiel kunnen zijn, al is de gedeelde tijd beperkt. Wat maakt het voor veel mensen dan toch zo beladen?

Nu, meer dan ooit, kiezen partners te leven op een eigen plek, soms duizenden kilometers van elkaar. Tijdelijk, of zeer langdurig. Uit vrije keuze, of gewoon omdat het even de beste oplossing is.

Beeld je de volgende situatie maar in: Zij heeft een eigen zaak in Antwerpen, maar Hij moet voor zijn job enkele jaren naar Dubai. Buiten die wat botsende locaties zijn ze echt een geweldig paar. Het zit gewoon goed.

Wat zou jij zelf doen? “Nee, ik heb liever een vriend onder de kerktoren, bye bye.” Of: “Ik blijf niet bij een vrouw die niet overal met me meegaat”? Inderdaad, je zoekt een haalbaar compromis. En zo dient de lange-afstandsrelatie zich aan.

DE VOORDELEN

 1. Elke echte, niet-virtuele ontmoeting is een feest. Mini-wittebroodsweken waarin je extra inspanningen voor elkaar doet.

 2. Je raakt niet snel uitgekeken op elkaar …

 3. Je hebt meer tijd voor jezelf (hoewel niet noodzakelijk iedereen daar behoefte aan heeft).

 4. De relatie is meer dan ‘puur fysiek’. Het samenzijn op geografische afstand bewijst dat er meer is dan lichamelijke chemie, en zet de andere dimensies van jullie samenzijn in de verf.

DE STRUIKELBLOKKEN (MET HET LICHTPUNTJE)

 1. Een LDR vraagt, nog meer dan een klassieke relatie, vertrouwen en geduld. De bonus is anderzijds dat je band hierdoor sterker wordt. Met andere woorden: overleef je de putten en heuvels in dit deel van je gezamenlijk traject, dan is de rest peanuts.

 2. Je krijgt soms af te rekenen met onbegrip. “Vertrouw jij dat nu? Hij zit daar in New York, ben je niet bang dat hij daar een scheve schaats gaat rijden?”. Of “Komaan, een vrouw heeft toch constante aandacht nodig! Wacht maar, die heeft zo een nieuw vriendje dat naast haar woont.” Dat zijn begrijpelijke maar kortzichtige uitspraken. Ontrouw heeft met een bepaalde instelling te maken, ‘a state of mind’, niet noodzakelijk met een situatie. Voor wie ontrouw wil zijn, is een afstand van 10 meter genoeg … daarvoor hoeft man-of vrouwlief niet op een ander continent te zitten.

 3. Je deelt de hoogtepunten, maar wanneer je door een minder prettige periode moet doe je dat solo. Geen gedeelde smart. Het voordeel is dan wel dat je als individuele persoon sterker kan worden, maar gaat het niet om samen door de dalen gaan?

Uiteindelijk komt het hierop neer: een lange-afstandsrelatie is een zeer waardevolle, perfect leefbare en leerzame bouwsteen. Maar, tenzij je allebei een enorme behoefte aan persoonlijke ruimte nodig hebt, best met het zicht op een hechter arrangement.

“L'absence diminue les médiocres passions, et augmente les grandes, comme le vent éteint les bougies et attise le feu.” François de La Rochefoucauld

OVER BERKELEY INTERNATIONAL BELGIUM

Berkeley International biedt een kwaliteitsvolle service voor succesvolle singles op zoek naar hun geschikte levenspartner. Discretie, advies op maat en bovenal een warme en zeer menselijke aanpak zijn voor Berkeley een topprioriteit!

Myriam Dassonville is Managing Partner en Private Matchmaker bij Berkeley Belgium.

Haar jarenlange ervaring maken van haar de perfecte matchmaker.

www.berkeley-international.be [http://www.berkeley-international.be]