Annemieke Dubois: « Berkeley International Belgium is de Belgische tak van een firma die in 2002 werd opgericht in Londen. Wij – en daarmee bedoel ik Geneviève Heintz en ikzelf – zijn hier vijf jaar geleden mee begonnen, en we hebben sindsdien een uitgebreid cliënteel opgebouwd. »

HUMO Dat cliënteel bestaat volgens jullie website uit ‘financieel onafhankelijke, succesvolle singles’.

Dubois « Welja, wij zoeken mensen die op eigen benen staan, en dus geen eventuele partner nodig hebben om er een bepaalde levensstandaard op na te houden.»

HUMO Checken jullie hun bankrekening?

Dubois « Nee, dat zijn onze zaken niet. Wel proberen we er door middel van een intakegesprek achter te komen hoe iemand in het leven staat, en hoe hij met geld omgaat. Toegegeven, de prijs die we voor een membership vragen, is al een eerste filter.»

HUMO Wat is die prijs?

Dubois « Een Belgisch membership kost per jaar zo’n achtduizend euro; een Europees membership ongeveer het dubbel. En ga je wereldwijd, dan is de prijs nog hoger. Nu, de échte jetset – ik heb het over mensen van adel, of mensen die met hun eigen jet naar een date vliegen – vertegenwoordigt maar vijf tot tien procent van ons ledenbestand. De overgrote meerderheid zijn ondernemers, topdokters, politici, vrije beroepen. Sommige van die mensen komen vaak in de media, en kunnen het zich niet permitteren om een profiel op Tinder of een andere datingsite aan te maken: iedereen zou hen herkennen. Vandaar dat ze bij ons langskomen.»

HUMO Jullie ledenbestand zou overwegend uit vrouwen bestaan.

Dubois « Zestig procent zijn vrouwen. Vrouwen van boven de vijftig laten we maar met mondjesmaat toe. Hoe je het ook draait of keert: de marktwaarde van een vrouw van boven de vijftig is lager dan die van een jongere vrouw. Eén op de drie moeten we dan helaas ook weigeren, omdat we eenvoudigweg niet genoeg geïnteresseerde mannen hebben die een vrouw van 50+ willen ontmoeten. Die mannen van hun kant kloppen doorgaans bij ons aan omdat ze op zoek zijn naar iemand die oprecht geïnteresseerd is in hun persoonlijkheid, en die niet op hun status of hun rijkdom afkomt. Wij houden ons dan ook ver van de praktijken die je ziet in een programma als ‘The Millionaire Matchmaker’: welgestelde heren op leeftijd die op zoek gaan naar een dertig jaar jongere babe. Sowieso zullen we zogenoemde gold diggers op een vriendelijke manier weigeren. Nee: waar wij naar op zoek gaan, zijn compatibele persoonlijkheden; mensen van wie we denken: dáár zit misschien wel een bestendige relatie in. Cupido kan weleens een duwtje in de rug gebruiken.»

Artikel van Noud Jansen voor Humo.