Relatiecontracten winnen wereldwijd aan populariteit.

Relatiecontracten winnen wereldwijd aan populariteit bij onze klanten, met Europa als koploper.

Voor naar Valentijn hunkerende koppels is het alvast een zeer relevant onderwerp. Relatiecontracten kregen pas een ernstig imago toen Facebook-oprichter Mark Zuckerberg en zijn vriendin Priscilla Chan getuigden van hun persoonlijke ervaring met het relatiecontract. (Mark en Priscilla stapten in het huwelijksbootje tijdens een event in 2012, in het bijzijn van hun gasten die verwachtten een verrassingsfeestje voor een diploma-uitreiking te krijgen!)

DE REDEN VOOR DE HUIDIGE BIJVAL?

Ongetwijfeld de gemoedsrust die het arrangement met zich meebrengt. Loopt de relatie niet zoals gehoopt, dan volgt een vriendschappelijke en vlotte afsluiter in plaats van het klassieke scheidingsscenario. Anders dan een wettelijke verbintenis (zoals een huwelijk met gedeeld eigendom), kan men hier spreken van een zeer “kostenefficiënte” oplossing. Het contract, meestal voor een duurtijd van vijf of tien jaar, bakent voor de twee partijen duidelijk af waar ze staan. Ze kunnen de relatie harmonieus achterlaten, zonder de legale kosten die een traditionele breuk meebrengt. Zeker voor wie een hoog inkomen heeft is dit interessant: eigendommen en investeringen blijven met een relatiecontract beter beschermd. In tegenstelling tot het huwelijk worden bezittingen niet automatisch samengevoegd. Een perfect alternatief wanneer een trouwring niet meteen op de prioriteitenlijst staat…

Het onderwerp “relatiecontract” aansnijden vergt dan wel enig zelfvertrouwen, het wijst vooral op een sterk engagement. Priscilla Chan wou bijvoorbeeld weten waaraan ze begon toen haar partner haar vroeg om van Boston naar Palo Alto te verhuizen. De oplossing? Ze vroeg Zuckerberg een overeenkomst met de details van hun relatie en toekomstige leven samen. In hun geval werd het een tussenstation naar een succesvol huwelijk, waarom zou het dan niet werken voor andere koppels...?

VOORAL BIJ 40-PLUSSERS

Bij Berkeley International stellen we vast dat relatiecontracten vooral aanslaan bij 40-plussers. Zowel bij mannen als bij vrouwen zien we stappen in de richting. Velen dragen de verantwoordelijkheid voor eigendommen, activa en vaak ook kinderen. Het maakt een vorm van betrokkenheid zonder de omslachtigheid van een huwelijk, zeer aantrekkelijk. En zorgelozer: de dreiging van materieel verlies kan het geluk niet meer overschaduwen. Zijn beide partijen tevreden aan het einde van het contract, dan kunnen ze het probleemloos vernieuwen.

Kortom: een soepele, beredeneerde regeling voor wie nuchter naar relaties kijkt. De medaille heeft echter een keerzijde. Voor sommigen wijst zo'n arrangement op een gebrek aan toewijding op de lange termijn. Het sprookjeshuwelijk-met- een-lang-en-gelukkig-leven blijft voor veel vrouwen een droom. Waarbij de eigendommen van de twee geliefden samenvloeien voor gedeeld gebruik. In onze maatschappij is het klassieke huwelijk nog steeds een machtig symbool, dat door vrienden en familie samen feestelijk gevierd wordt. Relatiecontractfuiven, of -vrijgezellenavondjes zijn zeldzaam. Een contract zou ook de inherente genegenheid en romantiek van een huwelijk missen. Maar… Vergelijk het einde van een contract met het einde van een huwelijk, en je ziet snel dat de eerste optie heel wat minder traumatiserend is.

De contracten mogen dan niet wettelijk bindend zijn, toch raden we onze klanten bij Berkeley International aan om legaal advies in te winnen. Zo zijn ze volledig op de hoogte van de voor-en nadelen.

ENKELE TIPS OM RELATIECONTRACTEN TE DOEN WERKEN:

 * Wees eerlijk over je verwachtingen. Kom uit voor je mening en gevoelens tegenover je partner, maar ook tegenover jezelf!

 * Bespreek je verwachtingen op neutraal terrein.

 * Luister oprecht naar je partner, sta open voor wat belangrijk is voor hem of haar.

 * Maak ruimte voor onderhandelen en flexibiliteit.

 * Herinner jezelf eraan dat de mening van de rest van de wereld er in dit geval niet toe doet...

 * Bedenk dat er wat onbegrip van oudere familieleden kan komen. Deze oudere generatie zal context en uitleg nodig hebben.

 * Stelt je partner een relatiecontract voor waar jij een huwelijksaanzoek verwachtte, blijf dan open-minded. Beschouw het als een moderne en progressieve invalshoek.

 * Slaag je er niet in om tot een overeenkomst te komen? Besef dan dat die conflicterende meningen mogelijk de beste feedback zijn die je kon krijgen.

 * Er mogen dan geen wettelijke gevolgen zijn bij het verbreken van een relatiecontract, repercussies op andere vlakken behoren wel tot de mogelijkheden. De relatie kan eindigen, 'on hold' gezet worden, of de kans op een huwelijk kan volledig verdwijnen.