Berkeley International Belgium: de talen van de liefde.

DE TALEN VAN DE LIEFDE‍

Volgens de theorie van de Amerikaanse Dr Gary Chapman bepalen vijf liefdestalen ons amoureuze bestaan. Het geheim van een goeie relatie schuilt in hoe vloeiend we de talen van de liefde spreken. Krijg ze alle vijf onder de knie en zet eigenhandig je relatie in bloei.

1. COMPLIMENTJES

Als je hoort dat je er goed uitziet, die trui het kleur van je ogen doet uitkomen of je partner tegen iemand anders over jou opschept – dat doet ons opleven. En daar schuilt de kracht. De Franse dichter Victor Hugo vergeleek een compliment met ‘een kus door een sluier’.

Ook aanmoedigingen doen wonderen. Ze laten onzekerheden bij je geliefde wegebben en geven een duwtje in de rug. Weten dat je altijd kan terugvallen op degene die rotsvast in je gelooft maakt ons sterk. Het motiveert ons om het nog beter te doen. We mogen gerust wat vaker de sterktes van de ander in de verf zetten. Of het nu in de vorm is van een liefdesbrief, een ‘dankjewel’ of ‘ik hou van je’. Je geeft bevestiging met een grote, rode strik errond.

2. TIJD VOOR ELKAAR

‘This morning, with her, having coffee.’ Dat antwoordde zanger Johnny Cash over zijn vrouw June, toen een journalist naar zijn definitie van paradijs hengelde. Het illustreert voortreffelijk de waarde van quality time. Wie tijd uittrekt voor z’n partner, toont dat die nog steeds op nummer één staat. Niet onbelangrijk in een tijd waar ‘druk druk druk’ uitgroeide tot een statussymbool en smartphones siamees aan onze handen zijn vergroeid.Regel een picknick in het park onder de middagzon, ontdek een stad in eigen land, zet een vaste date night in je agenda. Het is niet alleen gezellig toeven, je krijgt de kans elkaar op een andere wijze te leren kennen. Praat over fauna en flora, kunst, elkaars kindertijden, toekomstplannen, et cetera. Voor je het weet praten jullie de sterren van de hemel, zoals vroeger.

3. GESCHENKJES

‘Het is de gedachte die telt’, luidt het gezegde. Klopt. Een geschenk is een uiting van liefde. Iets tastbaars dat symbool staat voor een zoete herinnering of gedachte. Want je partner dacht aan jou toen die op cadeaujacht trok.Dat kan variëren van wildgeplukte bloemen, één van je lievelingsboeken en dat kleedje waar zij zich afgelopen weekend op stond te vergapen maar ook een weelderig verrassingsfeestje of een traktatie op een personal shopper. Je investeert in je relatie, dus af en toe mag het weleens iets kosten. Hier blijft de trouwring het summum. Twee geliefden die openlijk voor elkaar kiezen, liefst tot in de oneindigheid.

4. LIEVE GEBAREN

Of je nu de hond uitlaat, de vaatwas leegt of ontbijt op bed brengt – een lief gebaar brengt je een heel eind. Je maakt wederom tijd vrij om je partner te behagen en toont dat geen moeite je te veel is. Zelfs al moet je daarvoor op zondag om 7 uur ’s ochtends naar de bakker hollen.Vanzelfsprekendheid is een val waar velen in trappen. In het begin, wanneer we nog aangestuwd worden door verliefdheid, verdrinken we in de lieve gebaren. Maar wanneer de vlinders plaats ruimen voor duurzame liefde zijn deze net van extra belang. Waardering tonen is nooit verloren energie.

5. AANRAKINGEN

Enkel geliefden weten welke aanraking de ander beroert. Alleen jouw lief kust je hals, laat vingertoppen over je gezicht glijden en raakt je wang zachtjes aan op weg naar de deur.Fysiek contact kan een relatie maken of kraken. Raak elkaar aan onder tafel, loop hand in hand op straat of geef een tedere omhelzing bij de thuiskomst van je partner. De kracht van een aanraking is alom bewezen. Het schept een fysieke en emotionele intimiteit en verbindt ons.